diumenge, 11 de maig del 2014

La berlina de Prim, Ian Gibson


Durant el segon trimestre del curs, els/les alumnes de Segon de Batxillerat de l’asignatura d’Història d’Espanya han llegit el llibre “La berlina de Prim” del prestigiós historiador hispanista d’origen irlandès Ian Gibson (Dublin, 1931).

El llibre és una novel·la històrica ambientada en l’any 1873 durant el la Primera República Espanyola, una República de curta vida ja que va durar des de l’11 de febrer d’aquell any (en què fou proclamada per les Corts, després d’haver abdicat Amadeu I d’Espanya ) fins al 29 de desembre de 1874 (amb la proclamació d’Alfons XII, a Sagunt, pel general Martínez de Campos), i que és la data inicial de la Restauració.

L’argument està centrat en la figura d’un periodista britànic, Patrick Biyd, que investiga l’assassinat del general català Joan Prim (Reus, 16 de desembre de 1814 - Madrid, 30 de desembre de 1870), polític i militar clau per entendre la història d’Espanya del segle XIX. Prim va morir el 1870, arran les ferides que va patir quan uns homes van obrir foc contra ell quan sortia del Congrés. Patrick intenta descobrir quins van ser els instigadors d’aquest assassinat del president del govern. Prim està d’actualitat ja que aquest any es commemora el bicentenari del seu naixement.

Alguns del comentaris dels alumnes de 2n de Batxillerat sobre la novel·la:
“Animo els amants de la història espanyola a llegir aquest llibre per entendre les intrigues polítiques que van propiciar el facàs de la Primera República Espanyola i que van marcar el destí polític d’Espanya”.


“El detall del llibre que més m’ha interessat és el final, ja que és inesperat i m’ha sorprés”.

“M’ha sorprés la mà de personatges que apareixen relacionats amb l’assassinat”.
 “Aquest llibre no m’ha agradat massa ja que aquest tema no m’interessa gaire, però trobo que explica la història de l’assassinat de Prim d’una manera molt entretinguda i que s’entén bastant”.

“El què més m’ha sorprès del llibre és la història d’amor que hi ha entre l’Araceli i el Patric. En una novel·la crec que no pot faltar una història d’amor”.

“Des del punt de vista històric és un llibre molt recomanable ja que explica amb detall la poca informació sobre un dels personatges més importants de l’història: el general Prim”.
Toni Leal, INS Hug Roger III

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Opina, comenta, suggereix...